6736 Sayılı KANUN VATANDAŞA TAM BARIŞ GETİRMEDİ

6736 Sayılı KANUN    VATANDAŞA  TAM BARIŞ GETİRMEDİ  

6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun 19/8/2016 tarihli  29806 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış  yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Barışın,huzurun ve kardeşliğin ihtiyaç duyduğumuz bu  süreçte bazı alacakların ekonomiye kazandırılması planlanırken ,kanun acele ile hazırlandığında bazı kesimlerle devlet tam barışmadı.

 

Kanun Maddesinde sayılan MALIYE-SSK kurumlarına olan işveren durumunda olan vergi mükellefi esnaf,şirketlerle barıştı ama aynı mükellefe farklı bakanlıklara olan vergi,ceza ödemelerinde barışmadı.6736 sayılı  Kanunun kapsamında olan idari para cezaları;

  • 1111 sayılı Askerlik Kanunu,
  • Mülga 5539 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun,
  • 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu,
  • 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu,
  • 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun,
  • 3376 sayılı Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun,
  • 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu,
  • 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu,
  • Mülga 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun,
  • 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun,
  • 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun

 

Sayılmışken,aynı bakanlığa bağlı farklı müdürlüklerin kestiği cezalar dahil edilmemiştir.

Örneğin ; ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI Mehmet MÜEZZİNOĞLU bağlı SOSYAL GUVENLIK KURUMU alacakları kanun kapsamında ,TURKIYE İŞ KURUMU  alacakları kapsam dışı kalmıştır,Aynı Konu  MALİYE BAKANLIĞI içinde geçerlidir.GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI’na  bağlı VERGİ DAİRELERİ’ nde mükellefin GELİR VE KURUMLAR İLE KDV taksitlendirme,matrah affı mevcut ama muhtelif idarelerin kestiği tüketiciyi koruma kanunu göre kesilen cezalar özel vergi dairelerindeki vergi borçları kapsam dışı kalmıştır.Kanunda sayılmayan bakanlıkların  mükelleflere uyguladığı idari para cezaları kanun kapsamı dışında  kalmıştır.Bu idari para cezaları 100 bin TL den 500 bin TL leri bulmaktadır.

  

Ayrıca ; 6736 Kanun uygulamasında STOK affı konulu başlıkta  işletmede fiilen olan ancak kayıtlarda yer almayan emtia demirbaş makine ve techizat KDV %10 uygulanırken , kayıtlarda yer aldığı halde işletmede olmayan mallarda %18 KDV için fatura düzenlenmesi istenmektedir.3 Taksitle de ödeme talep edilmektedir.Bu uygulamadan faydalanmak isteyen mükellefe ek matrah yükü ile birlikte %20 Kurumlar vergisi yükü getirmektedir.Bu mükellef için  yüksek vergi olarak algılanmaktadır.

 

Bir kısım  mükellef  devletle barışırken ,büyük bir kısım mükellefte kapsam dışı kalmıştır.Oysaki kanun içeriğine          TUM KAMU ALACAKLARI  yazılmış olsaydı tüm bakanlıkların uygulamaları kapsam içinde değerlendirilmiş olacaktı.

 

Mükellef başbakanın ” devlet vatandaşı ile, esnafı ile barışıyor “ sözünü uygulamada tüm bakanlık uygulamalarında kapsam içinde  görmek istiyor. Böylece devlet tüm vatandaşları ile barışmış olacaktır.

 

 

Muhsin Bilgi

S.M.Müşavir-Bağımsız Denetçi

www.muhsinbilgi.com

Muhsin Bilgi

Muhsin Bilgi

1970 yılında Sakarya - Geyve - Taraklı ya bağlı Yeniköy doğumludur. İlkokulu babasının memuriyeti sebebiyle Geyve-Eşme Köyü ilköğretimde tamamladı. Ortaokul – Lise öğrenimimi Geyve ilçesinde tamamladı. Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünü 1992 Güz Dönemi Mezun oldu. 1992-1996 Yılları arasında Serbest Muhasebeci olarak değişik firmalarda çalıştı.. 07.01.1997 Tarihinden itibaren SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR olarak, kazandığı sertifikalar la da değişik firmalarda danışmanlık hizmetleri sunmakta olup, ortağı olduğu ve Ülkemizde Hile Yolsuzluk ve Suistimal alanında ilk şirket olan ve konusunda uzmanlardan oluşan MUHSİN BİLGİ DENETİM HİZMETLERİ A.Ş. ile de firmalar da Hile - Yolsuzluk ve Suistimal check -up , Eğitim ,Denetim çalışmaları hizmetlerini sunmaktadır... Ayrıca Kazandığı Sertifikalar olarak; 1- İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasından 2002- 2005 yıllarında aldığı BİLİRKİŞİ SERTİFİKASI 2- Ankara –Hazine Müsteşarlığından 2004 yılında aldığı SİGORTACILIK BAĞIMSIZ DENETİM SERTİFİKASI 3- Ankara TURMOB –İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Akademi si tarafından 2010 yılında ADLİ MUHASEBE UZMANLIĞI SERTİFİKASI 4- Sermaye piyasası lisanslama Sicil ve Eğitim Kurumu tarafından 21.01.2013 Tarih ve Lisans No: 802807 olan SERMAYE PİYASASINDA BAĞIMSIZ DENETİM LİSANSI 5- T.C Kamu gözetim Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarfaından Tarih:27/09/2013 ve Sicil No:1984 olan BAĞIMSIZ DENETÇİ BELGESİ Uzmanlık Sertifikalarının Sahibi olup , internet web siteleri ile de Türkiye de alanında uzmanlardan oluşan ,ekibe sahip olarak , hizmet sunmaya devam etmektedir.. Sahip olduğu sertifikalarla İstanbul da değişik mahkemelerde mali bilirkişilik yapmaktadır. Bunlar ; Asliye Hukuk – Asliye Ceza Mahkemelerinde - İş Mahkemelerinde –Ticaret ve Vergi Mahkemelerinde BİLİRKİŞİ olarak görev yapmaktadır. İngilizce bilmekte olup, üç çocuk babasıdır

You may also like...

2 Responses

  1. Avatar ALİ YAZGAÇ dedi ki:

    SAYIN MUHSİN BEY
    2015 YILINA AİT BA BS FORMLARINDA 8 ADAT VERİLMEMİŞ BU FORMLARIN VERİLMESİ 6736 SAYILI AF KAPSAMINDAMIDIR.TBUNUNLA İLGİLİ TEBLİGAT GELMEDİ
    AFTAN YARARLANABİLECEKMİYİZ

    • Muhsin Bilgi Muhsin Bilgi dedi ki:

      Sayın
      ALİ YAZGAC
      Beyefendi;
      Henüz tebliğ edilmemiş olduğundan ,ba bs formlarını sistemden pişmanlıkla vermeniz sizin için iyi olur.Beyanname verirken size sistem otomatik ceza kesecektir.bu cezayı da 6736 sayılı kanunun 4.maddesi ne göre ödemek isteğinizi dilekçe ile idareye veriniz ,kanun kapsamı içinde değerlendirilebilir görüşündeyim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.