Sponsorlukta FENERBAHÇE açık ara önde

Türk futbolunun en büyük destekçileri sponsorluk anlaşmalarını teker teker sonlandırıyor.

Şirketler futboldan çekilme kararlarında ise son yıllarda yaşanan olumsuzluklar ve şiddet görüntülerinin etkili olduğunu gösteriyor.

Turkcell, Bank Asya ve Ülker’den sonra Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor’un ana sponsoru Türk Telekom da Mayıs 2014’ten itibaren futbolda yer almayacağını duyurdu. Yeni sezon öncesi kulüpler de sponsor arayışına girdi. Turkcell’in 2 yıl önce Anadolu kulüplerinin forma sponsorluğunu bırakmasının ardından birçok kulüp zora girmişti. Bugün hala Süper Lig’de forma sponsoru bulamayan kulüpler yer aılyor. 18 kulüp forma sponsorlarından yılda 36 milyon Euro’ya yakın para kazanıyor.

BIRAKANLARIN SAYISI ARTIYOR

Son iki yılda futboldan çekilen şirket sayısı ise hızla artıyor. 2012’de Anadolu kulüplerini destekleyen Turkcell’in sponsorluk anlaşmasını bitirmesiyle bir çok kulüp sponsorsuz kaldı. Futboldan çekilen diğer şirket ise Bank Asya oldu. 1’inci Lig’deki kulüplerin forma sponsorluğunu yapan şirket aynı zamanda ligin isim hakkı sponsorluğunu da elinde bulunduruyordu. Dev şirketlerin futboldan çekilmesi ise devam ediyor. Ülker’in ardından 3 büyük kulübün ana sponsoru Türk Telekom’da yeni sezonda sözleşşme yenilemeyeceğini duyurdu.

SADECE 4 TAKIM BAŞARDI

2013-14 sezonunda ise 18 kulübün elde ettiği forma sponsorluk geliri toplam 36 Milyon Euro oldu. Bu sezon yalnızca 5 kulüp, 4 reklam alanında da sponsor bulundurarak bu alanda yüzde 100 başarı sağlayabildi. Gaziantepspor ve Kayserispor gibi 2 büyük sanayi şehrini temsil eden kulüpler sponsor bulamadı. Ligde şampiyonluk yaşamış Bursaspor, Beşiktaş ve Trabzonspor’un forma sponsorluklarından elde ettikleri gelir ise yetersiz kaldı. Akhisar, Eskişehirspor, Karabükspor, Konyaspor, Rizespor ve Sivasspor ise kendi şehirlerinde üretim yapan markalarla sponsorluk anlaşması yaptı.

Bireysel ve amatör sporlara yöneliyor

Şirketler futboldan çekilip yatırımlarını daha çok amatör ve bireysel sporlara yönlendiriyor. Son yıllarda voleybol ve basketbol da yakalanan Avrupa başarıları da şirketlerin futbol yerine bu alanlara yatırım yapmasından kaynaklanıyor. Önümüzdeki dönemde futbolda yaşanan şiddet görüntülerinin tekrarlanması halinde kulüplerin gelirlerinin azalacağını söyleyen uzmanlar, “Amatör sporlar da yaşanan başarılar şirketlerin ilgisini çekiyor. Birçok sektör voleybol ve basketbola girebilmek için fırsat kolluyor” yorumunu yaptı.

9.5 milyon Euro
Fenerbahçe’nin forma sponsorluk geliri

7.7 milyon Euro
Galatasaray’ın forma sponsorluk geliri

3.9 milyon Euro
Beşiktaş’ın forma sponsorluk geliri

1.5 milyon Euro
Trabzonspor’un forma sponsorluk geliri

13.3 milyon Euro
Süper Lig’deki 14 takımın forma sponsorluk geliri

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.