Çalışma saatini Kendi belirleyene FAZLA MESAİ ÖDEMESİ YOK

Çalışma hayatında ,günlük mesai saatleri içinde, çalışma saatlerini çalışanın kendisinin organize ettiği durumlarda  fazla mesai ödemesi yok .Yargıtay kararı ile bu tip taleplere son noktayı koydu.

Yargıtay  7. Hukuk Dairesi Esas No: 2014/15736 , Karar No: 2015/459 ile  Çalışan  günlük mesai saatleri  içinde  nerede olduğunu ve ne zaman ne yaptığını tamamen kendisi organize etmesi halinde,belli bir saatte bir yerde bulunması, belli saatte belli bir işi yapmasının istendiğini ispatlayamadığı zaman , çalışanın  yaptığı iş itibarıyla kendi mesaisini kendisinin belirlediği anlaşıldığında   fazla çalışma alacağının reddi gerekir. kararı ile fazla mesai talepleri belirgin hale gelmiştir.

Genelde şirketlerde  satış- pazarlama  bölümlerinde çalışan personellerde çok sık görülen fazla mesai taleplerinde iş  sözleşmesinin haksız fesh edildiğinde  kıdem ve ihbar tazminatı ile, ödenmeyen ücret, fazla çalışma alacağının  çalışılan işyerin den  tahsili genelde  talep edilmektedir. Bu tip departmanlarda Çalışanın  fazla çalışma yapıp yapmadığı ve hafta tatillerinde çalışıp çalışmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlıklar çıkmaktadır.

Bu taleplerde fazla mesai ücreti beklentisi doğurmaktadır.Burada çalışan iş ile ilgili saatlerde ve kendisinin belirlediği zamanları arındırması gereklidir.

İşverenlerin ,bu tür taleplerde çalışanın çalışma saatlerinde ki özgür veya esnek çalışma saatlerinin netleşmesi önemlidir.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.