HAMAL OLARAK İŞE BAŞLADI, ŞİRKET BORSAYA AÇILDI VE ACI SON İFLAS ERTELEME !

Mango’nun kurucu ortaklarından Ayhan Karak 11 yaşında Kadıköy haline hamal olarak adımını attı… Yıllarca sırtındaki küfeyle taşıdığı meyve ve sebzenin patronu olacağını, hayal bile edemiyordu… Ama azmetti ve borçla açtığı ilk dükkanı onu, 31 milyon TL cirolu bir şirketin patronluğuna taşıdı… Ailesi göç ettiği için yolu İstanbul’a düşen Tuncelili Ayhan Karak, Türkiye’yi derinden sarsan ekonomik krizlere rağmen meyve sebze halinde sıradışı bir başarı hikayesine imza attı.

2001 krizi öncesi ortağı Mehmet Yayla ile Kadıköy halinde Mango Gıda ismini verdikleri ilk dükkanını açarak meyve sebze ticaretine başlayan Karak, işleri hızla büyüttü. Önce çiftçilere sözleşmeli üretim yaptırdı, hemen ardından ulusal marketlerin raflarında yerini aldı. Ortaklar, 2005’de 7 milyon TL, 2006’da 9, 2007’de 22, 2008’de 28, 29’da 31 milyon TL ciroya ulaşan Mango Gıda’yı 2010’da da halka açtı.

ŞİRKET VERİLERİNE ULAŞIM SIKINTILAR VAR .

Şirketten Kamuyu Aydınlatma Plaftormu’na (KAP) geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada ise önemli bilgiler paylaşıldı. KAP açıklamasında, borçların ödenmesi karşılığında Batu Yatırım Holding’in sahibi Veli Uğur Çabuk ile hisse devir sözleşmesi imzalandığı hatırlatıldı. Açıklamanın devamında ise özetle şöyle denildi: ‘Yapılan sözleşme sonrası şirkete ait server’ın sökülerek Batu Yatırım’a götürüldü. Bulut Bilişim yolu ile verilere ulaşılabileceği kaydedildi. Ancak 19 Temmuz 2014’de server’ı aldığımızda içindeki bilgilerin yok edildiğini gördük. Server’ı Yetkili servise verdik ancak, dataların tümden yok olacağı riski olduğu belirtilerek bize teslim edildi.

VE  ACI SON

15 Ocak tarihli KAP açıklamasının eklerinde yer alan belgelerden birinde ise, şirketin kurucusu Ayhan Karak’ın sahip olduğu hisseyi 25 Aralık 2013’de kurulan RBK İnşaat Taahhüt ve Ticaret Limited Şirketi’nin sahibi Lütfü Erkişi’ye devrettiği anlaşıldı. Mango Gıda’nın iflas erteleme davası ise İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde sürüyor. Mahkemenin kayyum atadığı şirkettin iflas erteleme dosyasına çok sayıda alacaklı müdahil olmuş durumda.

Yerli  şirketlerin  hızlı yükselişinden sonra  pazarda tutunamayıp iflas ertelemeye giden süreçte  hiç muhasebe yapıyorlar mı ? Biz nerede hata yaptık ? Nerelerde  ipin ucu kaçtı ? neden tedbir almadık ? Buda  gösteriyor ki şirketlerde  verimli faydalı İÇ DENETİM   şart .SUİSTİMAL DENETİMİ  ne kadar önemli  olduğu

Şirketleri uzmanlar  uyarıyor  hasat olmadan önce  şirketinizi check up yaptırın  ve erken teşhis ve tedavi  yolları bulun ki acı son ile karşılaşmayın

 

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.