İTO ‘nun ‘Tek Durak Yatırım Ofisi’ hizmette

İstanbul Ticaret Odası üyeleri artık kredi ve yatırım için KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ile olan işlemlerini tek adreste gerçekleştirebilecek. Oda’nın ‘Tek Durak Yatırım Ofisi’ hedefi çerçevesinde KOSGEB’den sonra KGF Temsilciliği de devreye girdi.

İSTANBUL Ticaret Odası, üyelerine daha hızlı ve kolay hizmet sağlamak için hizmetlerini çeşitlendiriyor. Bünyesinde Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) ve KOSGEB’in birer temsilciliğinin açılmasını sağlayan Oda, böylece üyelerinin ihtiyaç duyduğu bilgi ve kredi imkânlarına daha rahat ve formalitesiz ulaşmasını sağlıyor. İTO, e-İTO projesi ile de üyelerine verdiği belgelerin bir kısmını online olarak sunuyor.

KEFİLİNİZ HAZIR

İstanbul Ticaret Odası’ndaki şubesi ile İstanbullu tüccara artık daha yakın olan Kredi Garanti Fonu, kredi almak isteyen ama teminatı olmayan tüccara kefil oluyor. Bankaların kredi vermede ya da kredi riskinin tümünü üstlenmede tereddüt ettiği başvurularda Kredi Garanti Fonu devreye giriyor. Krediye garanti veriyor, yani kredi isteyene kefil oluyor.

GÜVENİLİRLİK ŞART

Banka kredi riskinin yüzde 20’sini üstenirken, Kredi Garanti Fonu kalan yüzde 80 için ‘O ödemezse, ben öderim’ sözünü veriyor. Kredi Garanti Fonu’nun bu sözü verebilmesi için tüccarın güvenilir olması ön koşul. Kredi alacak tüccarın KGF’ye doğrudan gidip, ‘Ben geldim’ deme şansı yok. Tüccar, KGF’nin ortağı olan ya da KGF ile anlaşması olan bir bankaya gitmek zorunda.

5-10 GÜNDE ÇIKIYOR

Bankadan gelen kredi talebi dosyasını alan Kredi Garanti Fonu uzmanları, Türkiye’nin neresinde olursa olsun, kredi isteyeni işyerinde ziyaret ediyor ve işyerini denetliyor. Bu denetim de en fazla 3 gün içinde bitiyor. Hazırlanan rapor KGF Kredi Onay Komitesi’ne sunuluyor. KGF’ye iletilen talepler en geç 3 haftada çıkıyor. Ortalama süre ise 5–10 gün.

ODA’DA HİZMET

Kredi Garanti Fonu Eminönü Şubesi, Oda üyelerinin birebir bilgilenme taleplerini cevaplandırıp, üyelere yol gösteriyor. Kredi Garanti Fonu’nun İstanbul Ticaret Odası’nın merkez binasındaki şubesinin yöneticisi Lezgin Aytek. Aytek, “Oda’da, üyelerin bankalar kanalıyla gelen kredi taleplerini daha hızlı işleme alıyoruz. İşyeri denetimlerini daha hızlı yapabiliyoruz. Birebir bilgi alma taleplerini de cevaplandırıyoruz” dedi.

KOSGEB de ortak

1993 yılında bir A.Ş. olarak kurulan KGF’nin kuruluşu Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV), Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA), Türkiye Halk Bankası, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) tarafından gerçekleştirildi. Daha sonradan da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Destekleme Geliştirme İdaresi Başkanlığı da (KOSGEB) KGF’nin kurucu ortakları arasına katıldı. 18 banka KGF’nin ortağı.

KOSGEB desteğiniz hazır

Müşteri ve KOBİ odaklı hareket eden KOSGEB, İstanbul Ticaret Odası üyelerinin desteklere daha rahat başvurması için Oda’nın merkez binasında bir temsilcilik açtı. KOSGEB İTO Temsilciliği, KOBİ’lerin rekabet edebilirliğini artırıcı projeler için oda üyelerine hizmet veriyor.

İŞ dünyası KOSGEB’in Genel Destek Programı’na ve yeni hizmete açılan KOBİ Kampüs hizmetine rağbet gösteriyor. Genel Destek Programı ile KOSGEB hedef kitlesine yeni dahil olmuş sektörlerin desteklenmesi amaçlanıyor. KOBİ’ler; kaliteli, verimli mal ve hizmet üretmelerinin sağlanması, rekabet güçlerinin ve düzeylerinin yükseltilmesi, genel işletme geliştirme faaliyetlerinin teşvik edilmesi, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin geliştirilmesi için destek alabiliyor. Program başvuru adımları için www.kosgeb.gov.tr üzerinden destekler başlığı altında Genel Destek Programı bölümü ziyaret edilebiliyor.

Ayrıca yeni devreye giren KOBİ Kampüs hizmeti de zaman ve mekan gibi fiziksel sınırları ortadan kaldırarak, KOBİ’lerin ihtiyaç ve sorunlarının çözümüne yönelik ücretsiz eğitimler sağlıyor. http://kobikampus.kosgeb.gov.tr adresinden verilen eğitim hizmetlerini öğrenmek mümkün.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.