Mali Müşavirlerin SABRI taşmak üzere

Muhasebecilerden uyarı: “Bıçak kemiğe dayandı” Mersin SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Göktaş, “Biz meslek mensupları olarak sürekli ertelenen ve büyüyen sorunlarımızın artık çözülmesini istiyoruz. Bıçak kemiğe dayandı, sabır taşı çatlamak üzeredir” dedi.

Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMM) Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Göktaş, ‘Mali Müşavirlik Haftası’ ile ilgili bir yazılı açıklama yayınladı. Yönetim kurulu ve danışma meclisi olarak haziran ayının ilk haftasını Mali Müşavirlik Haftası olarak kutlamaya karar verdiklerini söyleyen Dursun Göktaş, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) çatısı altında örgütlenen, ülke genelindeki 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası ile 8 Yeminli Mali Müşavir Odasına kayıtlı, 93 bin meslek mensubu, 16 bin stajyer ve 150 bin büro çalışanı ile sayısı 259 bin ulaşan muhasebe camiası, Mali müşavirlik Haftasını mesleki sorunların gölgesinde kutlamakta olduklarını dile getirdi. “Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin yetki ve sorumluluklarının, ülkemizde de uluslararası standartlara uygun olarak düzenlenmesi en büyük beklentimizdir.” Diyen Başkan Göktaş, ertelenen ve büyüyen sorunlarının bir an evvel çözüme kavuşmasını istedi.

KGK sorunu çözümlenmelidir Öte yandan Türk Ticaret Kanunu (TTK) düzenlemesi ile birlikte oluşturulan Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu’nun, TÜRMOB tarafından dünya uygulamaları açısından gerekli bir yapı olarak görüldüğünü ve desteklendiğini dile getiren Başkan Dursun Göktaş, TÜRMOB’ la bağ kurmayan Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun etkin ve başarılı olamayacağını ifade etti. Bugüne değin yapılan uygulamaların beklentilerin çok uzağında olduğunu söyleyen Göktaş “Türkiye’de bağımsız denetim TÜRMOB üyesi olan SMMM ve YMM’lerin işidir. SMMM ve YMM olmayanlar bu işi yapamamalıdır. SMMM ve YMM ruhsatı olan herkes bağımsız denetim yapma konusunda 3568 sayılı Yasanın düzenlemeleri ve TÜRMOB’ un verdiği eğitimler de dikkate alınarak yetkilendirilmelidir. Bundan sonraki süreçte de bağımsız denetçi olacak kişiler için 3568 sayılı yasaya göre yapılan staj ve sınav konularının kapsamı dikkate alınarak yetkilendirme yapılmalıdır.” Şeklinde konuştu.

Denetim, tüm işletmeleri kapsayacak şekilde genişletilmelidir Türkiye’nin ticari hayatını çağdaş bir yapıya kavuşturmak için hazırlanan Türk Ticaret Kanunu’nun, başta denetim olmak üzere çıkış hedefinden uzaklaştırıldığını ileri süren Dursun Göktaş, TTK’ da yapılan değişikliklerin düzenlemenin temel taşıyıcı kolonlarından bazılarını yok ettiğini iddia etti.

“Bağımsız denetimi hayatın her alanında yaşama geçirmek zorundayız.

Yerel yönetimlerde, kamu idarelerinde, işletmelerde, tüm şirketlerde, siyasi partilerde, vakıflarda kısaca güvenlik ve yargı dışında hayatın her alanında en etkin bir şekilde denetim uygulanmalıdır.

Denetimin olmadığı her yerde suiistimaller yaşanır, yolsuzluk yaşanır, karanlık işler yaşanır” diyen Göktaş, yolsuzluğun, suiistimalin, karanlık işlerin panzehirinin denetim olduğunu vurguladı.

Maliye Bakanlığı, mesleki sorunlarımızın çözümünü ivedilikle gündemine almalıdır Maliye Bakanlığına sunulan sorunların ve çözüm önerilerinin ve raporda belirtilen hususların ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini öneren Dursun Göktaş, meslek yasasının günümüz koşullan ve mesleki ihtiyaçları ışığında değiştirilmesi gerektiğini ifade etti. YMM’lerin tasdikten doğan, SMMM’leriıı beyanname ve finansal tablo imzalamaktan doğan sorumluluklarının yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken Göktaş, “Paydaşımız olan bakanlıklar yapacakları yeni düzenlemeler konusunda TÜRMOB’ un görüşlerini almalıdırlar. Son zamanlarda vergi incelemelerinde gerekli özen gösterilmeden, meslek mensuplarına sorumluluk yükleme konusunda oldukça cömert davranılmaktadır.

Bu konuda daha hassas davranılmalıdır. Maliye denetim elemanlarının mükellef ııezdinde yürüttükleri incelemelerde mutlaka meslek mensubunun bulunması sağlanmalıdır. Serbest meslek faaliyetlerinde KDV yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmelidir.

KDV’yi doğuran olay tahsilâta bağlanmalıdır.

Meslek mensuplarımızın ücretlerini tahsil edebilmeleri için önerilerimiz doğrultusunda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Serbest meslek yıpranma indirimi getirilmelidir.

Stajyerlerimiz için sosyal güvenlik primi ve vergi muafiyeti sağlanmalıdır” dedi.

Sorunlarımızın çözümü için yol haritamız Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada sorunların çözümünde ilk tercihlerinin ‘diyalog’ olacağını söyleyen Göktaş, “Diyalogla sorunların çözümü için mücadelemizi devam ettireceğiz, ancak bu sürecin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Hükümetin haklı taleplerimize cevap vermesini istiyoruz. TBMM’nin beklentimiz olan yasal düzenlemeleri yapmasını, mesleğimizle ilgili düzenlemelerde görüş ve önerilerimizi değerlendirmesini istiyoruz. Artık sabrın sonuna geldik. Bu iyi niyetli sesimize kulak verilmelidir.

Sorunların çözümü için işbirliği çalışılmalıdır. Aynı zamanda, sivil toplum kuruluşu da olan meslek örgütümüz, üyelerimizden aldığı güçle, demokratik tepkimizi, taleplerimiz kabul görene kadar yaşamın her alanında gösterecektir” diyerek sözlerini noktaladı.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.