Nasıl bir Şirkette Çalışıyorsunuz ?

Üniversiteyi  hayaller ve ideallerle bitirir mezun olunca ya sevdiğimiz bir işte yada hayatın  reel gerçeklerinin zorladığı bir işte çalışmaya başlanır. Peki  çalıştığınız şirket kurumsal mı ? gelecek vaad ediyor mu ? sizlere değer veriyor mu ?  sözün özü şirket iyi bir şirket mi yoksa ..işte  bu gerçekleri öğrenme için bilgilendirme  ve yaşadıklarımızla mukayese olsun diye  sizlere paylaşımlar sunuyorum

Hayatımızın belkide çoğu zamanı  şirketinizde geçiriyor ,peki eğer kötü bir yönetici ile çalışmak zorunda iseniz  tüm  çalışama gününüzü  berbat  ediyordur. Kurumsallaşmamış  bir şirket kültürüne sahip ortak -yönetici ye sahip bir yapı  tüm çalışma hayatınızı mahvedebilir. Böyle bir durumda nasıl  şevkle çalışabilir ve mutlu olabilirsiniz ki..

Sizlere kolaylık olsun şirketinizi check up yapmak isterseniz   buyrun maddeler halinde kontrol edelim

1-Geri Bildirim Vermez:

Çalışırken sizleeri uyarmaz nerede ve neyi yanlış yaptığınızı ancak  işten çıkarılırken öğrenirsiniz. Yaptıklarınız gözlemlenmez ve takip edilmez. Uyarı almazsınız. “Şunu yanlış yapıyorsun, doğrusu budur, bu şekilde yaparsan daha iyi sonuç alırsın, senden beklentimiz de bu şekilde” diye bir cümle duymak kötü bir şirkette neredeyse imkansızdır. Kötü şirketin kuracağı cümle şudur: “yanlış yaptın ve ne yazık ki seninle artık çalışamayız!” Çalışırken iş süresince  insani- kurumsal  kültür dili kullanılmaz ,memnun olmayanlar ı çok ,dertleri ve  problemleri bitmeyen  bir  çalışma ortamı her zaman mevcuttur. Bazen de  işten çıkanlar hep  üçkağıtçı  ve  hırsız muamelesi görür..

2-Çalışanlar Arasında Acımasız Bir Rekabet Ortamı Yaratır

Şirket içinde ki diğer takım arkadaşlarınızla karşılaştırılırsınız ve performansınız hep yetersiz bulunur. Takımda gereksiz ve zararlı bir rekabet oluşturup herkesi diğerlerinden daha iyi performans göstermeye şartlar.Kötüleyerek veya kötü örneklemelerle yarış atı gibi çalışıp hep bana kültürü yaygındır.

3-Şirket için siz   Bir Data dan İbaret gibi  Görünürsünüz.:

Şirketin başarılarında  değer katmış  ,  işleri  başarmış  tebrik takdir olmaz   işler biraz aksayınca İşin neden yapılamadığıyla ilgilenmez, hata yapmanıza izin vermez. Performansınızı Excel dosyasında gördüğü rakamlarla belirler.Hayatın olağan akışı içindeki zorluklar ve engeller  onun için yokmuş hükmündedir.her şey  sonuç rakamlarından ibarettir.
4-Sosyal Yaşamınıza Değer Vermez:

Bitmeyen işler , bazen sayılan  mesailer, tamamlanmayan işler ve uykusuz geceler işten bile değildir. Eve geç gidersiniz, ailenize zaman ayıramazsınız, akşam dışarı çıkamazsınız. Çoğu zaman iş dışında bile kafanız işte olur ve içiniz sıkılır. Bu iş dışındaki hayatınızı da kötü geçirmenizi sağlar.Şirket içinde  hiç aileli programlar olmaz sizlerin ailenizle zaman harcamanızdan bile fedakarlık yapmanız istenir.

5-Beraber Geçirilen Zamanlar Yaratmaz:

Şirkette  çalışanların  beraber sosyalleşmesini teşvik edilmez  asla  beraber zaman geçirmelerini istemez. Yakınlaşmalarını kendine karşı bir tehdit olarak görür çünkü artık onları daha kolay kullanamayacağını düşünür. Samimiyetten korkar .Korkak ,güvensiz ve şüpheci yaklaşımlar  yoğundur.

6-Kariyer ve Gelişim Planlarınızı Önemsemez:

Şirketin ileri dönük hedefleri,misyon ve misyonu olmadığı gibi  sizin de  olamadığını düşünür . Sizi tanımaya çalışmaz. Fırsat-imkan vermez.Şirkete ilk başladığınız pozisyonunuz ve yetkinliğinizle son haliniz neredeyse aynıdır. Hayat geçer aynı masada ve ortamda  çalışır durursunuz

7-Yalan Söyler:

Sürekli oyalama ,yalan söyleme dili, kullanılır .gerçekçi olmayan vaadler  ,engeller aşılınca ,borçlar bitince ,cirolar yükselince   çok yakında  yükseleceksinizdir denir  ana bu hiç olmaz biraz daha kanıtlamanız,gayret etmeniz istenir.  Çok yakında maaşınıza zam alacaksınızdır. Çok yakında her şey düzelecektir, sadece biraz sabretmeniz gerekmektedir, o kadar.Bu söylem yeni yılların süre gelen  söylemidir.

8-İş Tanımınızı Sürekli Genişletir:

İşe  ilk başladığınızdakinden daha fazla  iş almışınızdır üstünüze  her yıl artan sorumluluklar   3-4 kat daha geniştir. İşten ayrılan her çalışanın görevi size devredilmiştir ve işin kötüsü, siz bu işleri yetiştirdikçe yeni bir işe alım planlanmamaktadır. Bu muhtemelen yöneticiniz tarafından şirkete “maliyetleri %10 düşürdüm!” şeklinde pazarlanıyordur.Sizlerin  bu işide  yapabildiğini gördükçe yüklenmeler ,aşırı mesai yükü olması  hatalara sevk eden yoğunluklar başlar ama nafiledir. her iş sizden sorumludur artık .Sesiniz çıkmadıkça iş sizi bulur  ve hayırlı olsun  sen halledersin denir.

9-Her Çalışanın Performansı Eşittir:

Şirkette  performans  performans ayrımı yoktur.  Akşama kadar  yatan-boş gezen ,bilgisayarda da oyun oynayarak  zaman geçiren ile   çalışan  şirket için aynıdır. Her ikisine de aynı eğitim / gelişim fırsatları ve aynı kariyer olanakları sağlanır. İyi ve kötü birbirinden ayrılmaz. Performans ödüllendirilmez. Kötü performans cezalandırılmaz. İş yapıyormuş gibi görünmek yeterlidir. Biraz da  ağzınız laf yapıyorsa  çok çalışıp yıpranmanıza gerek yoktur.Salla başı al maaşı zihniyeti  genel ortamda kabul görmüştür

 10- Kimin Ne Zaman, Ne İçin Terfi Aldığı Belli Değildir:

Şirketinizde sürekli  süprizler  yaşarsınız Şirketinizdeki iş fırsatlarını daha öğrenmeden, o ilana yerleştirilen çalışanın ismini duyarsınız. Normal bir şirket işleyişinde pozisyon önce şirket içine açılır, başvurular eşit şartlarda değerlendirilir ve en iyi adayla ilerlenir. Ancak kötü bir şirket, pozisyonu yoktan yaratır, kimseye duyurmaz, pozisyonun sahibi zaten bellidir ve sizin bundan haberiniz tüm işlemler bitince olur.

Evet arkadaşlar yukarıdaki kıstasların takdir ve değerlendirilmesi  sizlere ait olup şirketinizin sonuçlarını sizin  ve geleceğiniz için  iyi olması temennisi ile

 

Muhsin Bilgi

Muhsin Bilgi

1970 yılında Sakarya - Geyve - Taraklı ya bağlı Yeniköy doğumludur. İlkokulu babasının memuriyeti sebebiyle Geyve-Eşme Köyü ilköğretimde tamamladı. Ortaokul – Lise öğrenimimi Geyve ilçesinde tamamladı. Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünü 1992 Güz Dönemi Mezun oldu. 1992-1996 Yılları arasında Serbest Muhasebeci olarak değişik firmalarda çalıştı.. 07.01.1997 Tarihinden itibaren SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR olarak, kazandığı sertifikalar la da değişik firmalarda danışmanlık hizmetleri sunmakta olup, ortağı olduğu ve Ülkemizde Hile Yolsuzluk ve Suistimal alanında ilk şirket olan ve konusunda uzmanlardan oluşan MUHSİN BİLGİ DENETİM HİZMETLERİ A.Ş. ile de firmalar da Hile - Yolsuzluk ve Suistimal check -up , Eğitim ,Denetim çalışmaları hizmetlerini sunmaktadır... Ayrıca Kazandığı Sertifikalar olarak; 1- İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasından 2002- 2005 yıllarında aldığı BİLİRKİŞİ SERTİFİKASI 2- Ankara –Hazine Müsteşarlığından 2004 yılında aldığı SİGORTACILIK BAĞIMSIZ DENETİM SERTİFİKASI 3- Ankara TURMOB –İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Akademi si tarafından 2010 yılında ADLİ MUHASEBE UZMANLIĞI SERTİFİKASI 4- Sermaye piyasası lisanslama Sicil ve Eğitim Kurumu tarafından 21.01.2013 Tarih ve Lisans No: 802807 olan SERMAYE PİYASASINDA BAĞIMSIZ DENETİM LİSANSI 5- T.C Kamu gözetim Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarfaından Tarih:27/09/2013 ve Sicil No:1984 olan BAĞIMSIZ DENETÇİ BELGESİ Uzmanlık Sertifikalarının Sahibi olup , internet web siteleri ile de Türkiye de alanında uzmanlardan oluşan ,ekibe sahip olarak , hizmet sunmaya devam etmektedir.. Sahip olduğu sertifikalarla İstanbul da değişik mahkemelerde mali bilirkişilik yapmaktadır. Bunlar ; Asliye Hukuk – Asliye Ceza Mahkemelerinde - İş Mahkemelerinde –Ticaret ve Vergi Mahkemelerinde BİLİRKİŞİ olarak görev yapmaktadır. İngilizce bilmekte olup, üç çocuk babasıdır

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.