TÜMOSAN’ın pazar payı yüzde 1’den yüzde 16’ya çıktı

Traktör ve dizel motor üretiminde 39 yıllık köklü geçmişiyle Türkiye’nin en önde gelen üreticileri arasında yer alan Tümosan Motor ve Traktör Sanayi A.Ş. (TÜMOSAN), İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye’nin ilk 500 büyük sanayi şirketi araştırmasında, geçen yıla göre 87 basamak birden yükselerek 200.ncü sıraya yerleşti. 2013 yılı değerlendirmesine göre 430 milyon 511 bin TL tutarında üretimden net satış gerçekleştiren TÜMOSAN, özel sektör kuruluşları arasında da 191.nci sırada yer aldı. 2004 yılındaki özelleştirmenin ardından ISO 500 sıralamasında ise 300 basamak birden sıçrama yapan TÜMOSAN’ın pazar payı ise yüzde 1’den yüzde 16’ya çıktı.

Hedeflerinin TÜMOSAN’ın ISO 500’deki yerini her yıl biraz daha yukarılara çıkartmak olduğunu belirten Genel Müdür Kurtuluş Öğün, planlamaların da bu yönde olduğunu söyledi. 2013’ü yüzde 16 pazar payıyla tamamladıklarını, cirolarının da bir önceki yıla göre yüzde 53 arttığını hatırlatan Öğün, 2014 yılında bu rakamları daha da yukarılara çekmeyi hedeflediklerini söyledi.

Öğün şöyle devam etti; “Türkiye’nin en köklü traktör üreticilerinden biri olmasına rağmen TÜMOSAN’ın 2004 yılındaki özelleştirmeden önceki pazar payı yüzde 1 seviyesindeydi. Geçtiğimiz 10 yılda ise pazar payımız yüzde 16’ya çıktı. Bugün gelinen noktada yerli traktör üretiminin yanı sıra ihracat pazarlarında da sesimizi duyuruyor olmanın gururunu yaşıyoruz. Ayrıca dizel motor ve transmisyon alanında yürüttüğümüz Ar-Ge çalışmaları ve özgün tasarımlarımız ile uluslararası bir marka haline gelmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda son 10 yıldır İTÜ’yle yaptığımız önemli işbirliğimiz ve TÜBİTAK’tan gördüğümüz destek ile Türkiye’nin ilk 115 beygir gücündeki traktörlerinin üretimine başladık.  Yüksek beygir gücüne sahip bu traktörlere olan çiftçimizin ilgisi bizi 2015’te seri üretimine geçeceğimiz 125 beygir gücündeki model için daha da heyecanlandırıyor. Öyle inanıyorum ki geçmiş 10 yılda ortaya koyduğumuzdan daha büyük bir büyüme ivmesiyle gelecek 10 yıla da damgamızı vuracağız.”

You may also like...