“Vergi affı ; ödeme zorluğu çeken şirketlere nefes aldıracak“

Elbette hükümetin yaptığı bu olay bir çok zora girmiş firma tarafından beklenen bir konuydu. Kamu alacakları bilindiği üzere öncelikli bir alacak durumundadır. Buda firmaları özellikle üretim yapan ve istihdam sağlayan firmaları çok zor durumda bırakabiliyordu bu açıdan çok olumlu bir gelişme olduğunu düşünmekteyim.

Vergi ve SSK affı maddi sıkıntı yaşayan özellikle iflas erteleme kararı ile işlerini yürütmeye çalışan çok sayıda şirketin önemli ölçüde nefes almasını sağlayacak. Kamuya olan borçlarından dolayı birinci derece haciz koyan devlet, kamu alacaklarını vergi ve ssk affı ile beraber şirketin yapacağı  taksitlendirme ile iki ve daha alt sıralara düşürüyor. Böylece kamu hacizlerinden dolayı zorlanan şirket, haczin kalkması yada alt sıralara gerilemesi ile alması gereken hammadde, mamul yarı mamul gibi ürünleri daha kolay alacağı için üretim yapabilecek duruma geliyor, toparlanması hızlı oluyor.

Torba yasa ile çıkacak Vergi ve SSK borçlarının af edilmesiyle kamu borçlarını taksitlendirerek ödeyecek olan iflas erteleme almış şirketler, iflas ertleme almamış olsa bile birinci derecek kamu haczi nedeniyle ihtiyacı olan hammaddeyi  alamayan şirketler var. Af ile beraber kamu haczi kalkacağı ve ihtiyacı olan her ürünü alacağı için gerek iflas erteleme almış şirketler gerekse maddi sıkıntıları olanların çalışmaları, iş yapma kapasitesi artacaktır. Bunun için öncelikle çıkacak aftan faydalanmak borçları yapılandırmak gerekiyor.

Kamu borçlarının her zaman önceliği vardır. Yıllık enflasyona göre yeniden belirlenecek faiz sonrası yapılacak taksitlendirmeler şirketin alacakları üzerinde olan birinci derece kamu haczini düşürür.

Bu nedenle AF kapsamında olan borçların yapılandırılmasında büyük fayda var. İflas erteleme sürecine giren şirketler için bu af nefes almak, yeniden işe sarılmak için de büyük bir neden.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.