Ev ‘de gündelikçi temizlik işi yapanların SGK’sında KOLAYLIK

Evinde gündelikçi çalıştıranların  sigortalı işçi çalıştırmasında  kolaylık geldi. TC Kimlik Numarası’yla takip  olacak.işlemler daha hızlı gerçekleşecek.

Bir işyerinde ;işyeri numarası alınacak, işveren şifresi alınarak yapılırken  , gündelikçi çalıştıranlarda kolaylık sağlandı. 10 günden fazla gündelikçi çalıştıranların, e-bildirge şifresi almaları ve hizmet belgesi vermelerine gerek yok. Bildirgenin, işçinin çalışmaya başladığı ayın sonuna kadar en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne veya Sosyal Güvenlik Merkezi’ne verilmesi yeterli. Bildirge, işveren ve işçi tarafından birlikte imzalanacak.

Bildirgede günlük brüt ücret 40.05 TL – 260.32 TL arasında  gösterilecek. Bu rakamların yüzde 32.5’i sigorta primi, yüzde 2’si iş kazası primi, yüzde 3’ü de işsizlik sigortası olmak üzere toplam yüzde 37.5’i kadar çalışan adına prim yatırılacak. Bu  hesaplamaya göre  ayda 11 gün çalışan kişi  için yatırılacak prim 152 lira, ilk kez sigortalı olan biri çalıştırılıyorsa teşvikten yararlanılarak 61.7 lira prim ödenme yapılacak

Ödemesi ise ;Bildirime göre belirlenmiş olan sigorta primi, izleyen ayın sonuna kadar SGK’ya ödenecek. Eğer Evde birden fazla gündelikçi çalıştıranlar her bir işçi için ayrı bildirge dolduracaklar.

İş ayrılmada ve ücret artışında  yeni bir  form doldurularak aynı ay içinde SGK’ya bildirimde bulunulacak. Bildirilmediği zaman  cezası mevcut.  Eğer çalışan emeklli ise  destek primi ödenecek.

Gündelikçi nin sağlıktan faydalanması ;   Hastaneye gittikleri tarihte son bir yıl içerisinde 30 gün prim bildirimi yapılmış olması yetyerli. Primin ödenip ödenmediğine bakılmadan sağlıktan faydalanacak. Yabancı ülkelerden gelen uyruğu yabancı olan kişiler de özel bir durum mevcut ; Yabancı   hasta, yaşlı, çocuk bakımı gibi ev hizmetlerinde çalışmak üzere gelen kişiler 30 günden az çalıştırılamayacak.

Eğer SGK yaqpılmaz,bildirilmez ise ceza var.Cezalar ağır. SGK’ya bildirmeyenler, 1. 201.5 TL olan brüt asgari ücret tutarında para cezası ödeyecekler. Eğer bildirimde bulunulmadığı  şikayet ,ihbar veya denetim sonucu SGK tarafından tespit edilirse,  asgari ücretim iki katı  yani 2 bin 403 TL ceza ile karşı karşıyta kalınabilir. Ayrıca  Gecikilen her ay için de asgari ücretin beşte biri kadar ceza ödenmesi de ayrıca bonus  olarak gelebilir. Bu konuda özen ,titizlik ve di,kkatli olunmalu ve sorumluluk en kısa sürede yerine getirilmelidir.

Bu konuda SGK web siteisnde  ilgili form lar mevcut olup,tarfalar  karşılıklı imzalaytarak  her ay bildirimlerini vereceklerdir. .

Böylece gündelikçi emekçiler hem sağlıktan hemde  emeklilik ten faydalanma haklarına sahip olacaklardır.

Muhsin Bilgi

Muhsin Bilgi

1970 yılında Sakarya - Geyve - Taraklı ya bağlı Yeniköy doğumludur. İlkokulu babasının memuriyeti sebebiyle Geyve-Eşme Köyü ilköğretimde tamamladı. Ortaokul – Lise öğrenimimi Geyve ilçesinde tamamladı. Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünü 1992 Güz Dönemi Mezun oldu. 1992-1996 Yılları arasında Serbest Muhasebeci olarak değişik firmalarda çalıştı.. 07.01.1997 Tarihinden itibaren SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR olarak, kazandığı sertifikalar la da değişik firmalarda danışmanlık hizmetleri sunmakta olup, ortağı olduğu ve Ülkemizde Hile Yolsuzluk ve Suistimal alanında ilk şirket olan ve konusunda uzmanlardan oluşan MUHSİN BİLGİ DENETİM HİZMETLERİ A.Ş. ile de firmalar da Hile - Yolsuzluk ve Suistimal check -up , Eğitim ,Denetim çalışmaları hizmetlerini sunmaktadır... Ayrıca Kazandığı Sertifikalar olarak; 1- İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasından 2002- 2005 yıllarında aldığı BİLİRKİŞİ SERTİFİKASI 2- Ankara –Hazine Müsteşarlığından 2004 yılında aldığı SİGORTACILIK BAĞIMSIZ DENETİM SERTİFİKASI 3- Ankara TURMOB –İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Akademi si tarafından 2010 yılında ADLİ MUHASEBE UZMANLIĞI SERTİFİKASI 4- Sermaye piyasası lisanslama Sicil ve Eğitim Kurumu tarafından 21.01.2013 Tarih ve Lisans No: 802807 olan SERMAYE PİYASASINDA BAĞIMSIZ DENETİM LİSANSI 5- T.C Kamu gözetim Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarfaından Tarih:27/09/2013 ve Sicil No:1984 olan BAĞIMSIZ DENETÇİ BELGESİ Uzmanlık Sertifikalarının Sahibi olup , internet web siteleri ile de Türkiye de alanında uzmanlardan oluşan ,ekibe sahip olarak , hizmet sunmaya devam etmektedir.. Sahip olduğu sertifikalarla İstanbul da değişik mahkemelerde mali bilirkişilik yapmaktadır. Bunlar ; Asliye Hukuk – Asliye Ceza Mahkemelerinde - İş Mahkemelerinde –Ticaret ve Vergi Mahkemelerinde BİLİRKİŞİ olarak görev yapmaktadır. İngilizce bilmekte olup, üç çocuk babasıdır

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.