HİLE ‘ yapanın Ruh Hali -Amacı ?

                Hile ; Göz boyama,yanıltma , insanlık dışı, vicdan dışı, akıl dışı, ahlak dışı  oyunlarla  menfaat sağlama  haksız kazanç sağlamaktır.
Hile yi  kimler  yapar ?  İş’ te  ve  hayatta  başarısız olan ,  dürüst olmayan, kendine güvenemeyen, yoz, nefs tutsağı insanlar  yapar. Sürekli hile yapmada öyle uzman olurlar ki yapmadan duramazlar  , bu durum   hastalık halidir.
                Hilede  kural  , yasa ,  ilke  yoktur  , tek amacı  şahsa tatmin ve menfaat sağlamaktır.  Bazen hile yapanlara -hilekarlara  “kalleş”  denir, Bu  kalleşliğin  ne  bilim  yanı  ne din yanı nede insani yanı yoktur.
                 Peki Nasıl bir  ruh halidir bu durum   ?
 Sırf dünya menfaati, hevesi için hile yapılmaktadır. Sadece tatmin ve haksız kazanç  temellidir.
                  Hile yapanlar inançsız insanlar mıdır ?
 Hayır,Tamamen  İnsani bir eylemdir. Temel mantık   nasıl olursa olsun kazanmaktır.  .Haklı veya haksız  olması önemli değildir.
 Hatta  öyle bir inaçtır ki;  Hile yapılmayan  savaş, mücadele, oyun  olmaz ve mutlaka yapılmalıdır.Öyleyse  İş hayatı,ticaret,sosyal hayatta insanın  yaşamla olan bir savaşıdır.Kazanmak  – yaşamak için  hile şarttır ve  gereklidir. Zafer için vazgeçilmez unsurdur. Zihinlerde  bu  inanc vardır.
                 Hile yapan  yalan söyler. Bu eylem ;  mevcut ortamda ,mevcut makamda  şahsi menfaati nasıl sağlarım düşüncesi onu yalana veya kıvırmaya ,net olmamaya iter. Bile bile yapılır.Bu eylem Hatadan ötedir. Zamanla  çok yalan söylemeyi  adet haline getirir . Yalan makinası olur.Hayta yalanlar üzerine kurulmuştur.Doğru insanlar enayi olanlardır.Herkesin her zaman yalan söylediğine inanır.
                   Bu işin okulu ve eğitimi yoktur.Yaşamın içinde öğrenilir  veya  kopya şeklinde taklit edilir.
                   Şirketlerde Hile denetimi yapan Hile Denetim Uzmanı MUHSİN BİLGİ   ‘ Şirketlerin  çalışmaları ,ticari akışları  farklı bir göz ile denetlenmesi,hile eksenli düşünce ,eylem ve vukuatların olup olmadığının  check-up ı yapılmasını önermektedir. Hile yapan durmaz  mutlaka her şartta devam eder.Cezalandırılması gereklidir.Şirket yöneticilerine- çalışanlarına  öncelikle Hile- Suistimal ve Yolsuzluk  – Farkındalık Eğitimleri verilmelidir.Daha sonra Check -up ve Denetim programları uygulanmalıdır..ACFE Suistimal araştırma Derneğinin 2015 yılı Raporuna göre Şirketlerin yıllık  ciroları %3 oranında her yıl çeşitli hileli metotlarla erimektedir. Varlıklar kötüye kullanılmaktadır. Öncelikle tedbir ve bilinçlendirme şarttır. ‘
                    İş dünyası ve iş adamlarının dikkatine, şirketlerde  gizli olarak yaşanan bu tehlikeye karşı tedbir almaları ,uzmanlardan faydalanaları önerilmektedir.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.