Şirket Ortaklıktan Ayrılırken Vergi Ödemeyin

Şirket ortaklıklarından ayrılırken Dikkat ; Ek vergi çıkabilir.Maliye kazanç elde ettiniz diye cezalı tarhiyat yapabilir.Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalmamak  için özel durumlara dikkat edilmelidir.

1- Limited Şirket Ortaklık Durumu ;

Ltd  Şti ortaklığından ayrılırken , önce noter işlemleri yapmalıdırlar ve sonra tescil.Ortaklık hissesinden veya  şirket payını elden çıkarılmasından  “değer artışı kazancı”  ile karşı karşıya kalınılabilir. Burada hisse kazanç elde edilmişse , payın elde tutma süresine bakılmaksızın vergiye tabi olması söz konusudur. Yani kaç yıllık olursa olsun (bir yıllık, iki yıllık, on yıllık, elli yıllık) hep vergiye tabidir.Bu husus bir çok şirket ortağı tarafından bilinmemektedir :Şirketten ayrıldıktan sonra bir gün  Vergi  ile karşı karşıya kalabilir.

2-A.Ş lerde  Ortaklık durumu ;

Limited Şirketlere göre avantajlı durumdadır. A.Ş  ortağı  hisse senetlerini en az iki yıl ve daha fazla süre ile elinde bulundurmuş ise, satışından veya devrinden ne kadar da  kâr elde ederse etsin vergi ye tabi değildir.Vergi Yoktur. Fark bu.

Çözüm , Tavsiye ; ?
Ltd Şti olan lar  şirket Türü  Değişikliğine gitmelidirler.böylece Anonim Şirkete dönüşmelidir.Bu dönüşümde konusunda uzmanlar ile çalışılabilir.

A.Ş lerde Ortaklık  pay defterine kayıtla başlar, kayıtla sona erer,noter yok,tescil yok.Hem Pratik hemde kolay.

 

Tavsiyemiz LTD şirket ortakları  en kısa sürede A.Ş ortağı olmalarıdır.

Ayrıca şirket devirlerinde,satın alınmalarında ve ortak olmadan önce şirket analizi yaptırılmalıdır. Konun uzmanlarından mutlaka danışılmalıdır .İstanbul da faaliyet yapan denetim şirketi sahibi Muhsin Bilgi ” Yeni şirket ortağı olacakları,şirket ortaklık devri yapacakları  ve şirket satın alma i,birleşme,tasfiye işlemlerinde mutlaka uzmanlar ile çalışılmasında fayda olduğunu,vergi-kazanç açısından  ,şirket dolandırıcılığı,şirket kazazedeleri  gibi olumsuz hallerle karşılaşmamak için  uzman yardımını  ısrarla tavsiye etmektedir.” Detaylı bilgi www.muhsinbilgi.com  ulaşılabilir.

 

 

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.