E deftere girecek sayısı 20 bine yakın Şirket İçin Son Tarih

E-fatura ve E-Defter uygulaması genişliyor.sırada e arşiv

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı 421 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile şirketlere 1 Ocak 2015 tarihinden bu yana elektronik defter tutma mecburiyeti getiriliyor. 20 bine yakın kuruluşu kapsayacak uygulamayla Türkiye ekonomisine 500 milyon TL’lik tasarruf sağlanması hedefleniyor.

2000 yılından beri şirketlere, iş uygulamalarının entegrasyonunu sağlayarak bilişim çözümleri sunduklarını açıklayan Experteam Satış ve Müşteri Yönetimi Direktörü Sinan Erkiner, elektronik defter tutma mecburiyeti getirilen mükelleflerin artık kâğıt ortamında defter tutamayacaklarını ifade etti . Erkiner, “Uygulama ile kâğıt ortamında defter tutulması halinde hiç defter tutulmamış sayılacak. Tebliğe uymayanlar hakkında, Vergi Usul Kanunu’nun müeyyide hükümleri uygulanacak” diye belirtti .
DENETİM MALİYETLERİ AZALACAK
Uygulamanın getireceği tasarruflardan bahseden Erkiner, e-Defter’in, noter tasdiki, kâğıt ve baskı maliyetleri, depolama maliyeti, basım ve denetim esnasında lazım gelen iş gücü gibi alanlarda çok fazla ciddi maliyet avantajı sağlayacağını belirtti .
Firmalar açısından e-Defter ile üretim ve denetim maliyetlerinin de azalacağını vurgulayan Erkiner, “Sistem çok büyük ölçekli firma başına aylik yaklaşık olarak 8 bin liraya yakın tasarruf sağlayacak. Sistemi uygulayacak şu an 20 bin firma var. Sistemin oturmasının ve kapsamdaki firma sayısının artmasının peşinden , ülke ekonomisinde yaklaşık olarak 500 milyon TL’ye yakın tasarruf sağlanacak” diye açıkladı .
e-Defter’in devlet açısından vergi denetimini kolaylaştıracağını açıklayan Erkiner, sistem sayesinde, firmaların süreçlerini daha hızlı yöneteceğini ve kâğıt tüketimini de azaltarak milyonlarca ağacın yok olmasına da mani olunacağını ifade etti .

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.