EKSİK GÜN İÇİN SGK CEZALAR YAĞDIRIYOR !

EKSİK GÜN İÇİN SGK CEZALAR YAĞDIRIYOR !
30 günden eksik çalışma durumunda ,eksik gün bildirimi yapılmalıdır. Eksik günler için sadece bildirim yeterli değildir.Ertesi Ayın 23.üne kadar EK 10 ile idareye Rapor,Sözleşme,belge sunulmalıdır.
Aksi halde SGK kurumundan işyerinize bir yazı gelmekte ve eksik gün bildirimi ile ilgili evrak istenmektedir.Sözleşme Noter tasdikli olmalı veya ilgili kurumlardan tasdikli olmalıdır gibi taleplerle karşılaşılmaktadır.Taraflar arasında yapılan sözleşme sadece yeterli görülmemektedir.Geriye dönük aylar için PRİM-CEZA –İDARİ PARA CEZASI kesilmektedir.
08.09.1999 tarihli 4447 sayılı Kanun ile başlamıştır. 5510 sayılı Kanunun 86ncı maddesinin dördüncü ve beşinci paragraflarında “Ay içinde bazı işgünlerinde çalıştırılmadığı ve ücret ödenmediği beyan edilen sigortalıların otuz günden az çalıştıklarını ispatlayan belgelerin işverence ilgili aya ait aylık prim ve hizmet belgesine eklenmesi şarttır.Kurumca belirlenen işyerlerinde bu şart aranmaz. Sigortalıların otuz günden az çalıştığını gösteren bilgi ve belgelerin aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi gereken süre içinde Kuruma verilmemesi veya verilen bilgi ve belgelerin Kurumca geçerli sayılmaması halinde, otuz günden az bildirilen sürelere ait aylık prim ve hizmet belgesi Kurumca re’sen düzenlenir ve muhteviyatı primler, bu Kanun hükümlerine göre tahsil olunur.”denilerek uygulamaya devam edilmektedir.
Kurum tarafından mükellef AF edilmeden , işi kolaylaştırmadan, çözüm için Yol ve yöntem bulmadan, gözünün yaşına bakmadan uygulanmaktadır.
21.08.2013 tarih 28742 sayılı Sosyal Sigortalar İşlemleri Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle birlikte Ek-10 verme zorunluluğu devam eden “10(0-9) sigortalının altında çalıştıranlar” işyerleri Ek-10 bildirgesinin ekinde eksik günü kanıtlayan belgelerden sonradan düzenlenebilir nitelikte olanları (ücretsiz izin belgeleri, puantaj kayıtları vb.) aylık prim hizmet belgesinin verilme süresi olan ayın 23 üne kadar Kuruma elden vermesi veya APS, İadeli Taahhütlü ya da taahhütlü olarak göndermesi gerekmektedir.
30 gün az çalışması olanların için verilen Ek-10 belgesinin ekinde,
- a) Ücretsiz veya aylıksız izinli olduğunu kanıtlayan izin belgesi,
- b) Disiplin cezası uygulaması, gözaltına alınma ile tutukluluk haline ilişkin belgeleri,
- c) Kısmi süreli çalışmalara ait yazılı iş sözleşmesi,
- d) Sigortalının imzasını taşıyan puantaj kayıtları,
- e) Grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulduğunu veya işe ara verildiğini gösteren ilgili resmi makamlardan alınan yazı örneği,
süresi içinde verilmesi gerekmektedir.
AMAN DİKKAT ,UNUTMA VE GECİKTİRME hakkınız yok.SGK kurumun cevabı PRİM-CEZA olmaktadır.
Ek-10 bildiriminin süresi dışında verilmesi veya süresi içinde verilmesi rağmen eksik gün sebebinin sonradan düzenlenen belgelerden oluşmasına rağmen ekinde vermeyen işyerleri için Kurum tarafından istenilen ek bildirge tebligatının tebliğ olmasından itibaren 1 aylık sürede işveren tarafından ek bildirge verilmesi halinde “Belgenin ek olması halinde, aylık asgari ücretin iki katını geçmemek kaydıyla her bir ek belgede kayıtlı sigortalı sayısı başına, aylık asgari ücretin sekizde biri tutarında,”
Eksik günden kaynaklanan ek bildirgenin tebliğ tarihinden 1 aylık süre geçtikten sonra Kurumca resen düzenlenmesi halinde “Ek belgenin 86 ncı maddenin beşinci fıkrasına istinaden Kurumca re’sen düzenlenmesi durumunda, aylık asgari ücretin iki katını geçmemek kaydıyla her bir ek belgede kayıtlı sigortalı sayısı başına, aylık asgari ücretin yarısı tutarında,” idari para cezası uygulanır.
Her iki ceza türünden uygulanacak idari para ceza tutarı aylık asgari ücretin iki katını geçemez.
Piyasada ki beklenti ise ; SGK Kurumundan mükellefe karşı daha şefkatli olması ve işvereni dinlemesi ve kanuni ,makul ve mantıklı çözümlerde buluşmalarıdır.
Aksi halde Mevzuat Uygulaması çok canlar yakmaktadır.
Uygulamanın ruhu çalışma süresini istismar etmemektir ama Haklı olanla Haksızı kurum ayırt etmeli herkese aynı değerlendirme bulunulmamalıdır.
İşverenler, Muhasebeciler ve uygulamacılar EKSİK GUNLER için , SİZ SİZ OLUN
Dikkatli olun,
SGK Kurumun İşlemi sonunda
Müşterinizden,
Paranızdan,
İşinizden olabilirsiniz
M.Bilgi.
güzel bir site, aydınlatıcı, uyarıcı, hizmet sunucu, sağolun, varolun, bir de biz muhasebecilere, devletin yetkili kurumları bir kulak verse; mesela, bir aylık sskp tahakkuk ettiremedik diye, dünyanın cezasını kesmezse, vergi ve sgk. kanunlarımız daha esnek olsa, kümesteki tavuğu değil, dışardaki tavuklara söz geçirebilse…