Eşinden Boşanan Emekliler Dikkat ! SGK Müfettişi kapıda

Sgk Müfettişleri  saha Denetiminde

Boşanan eşlerin birlikte  yaşayıp ,yaşamadıkjlarının kontrolleri için çat kapı  saha denetimi yapmaktalar.Apartmanda,köyde,mahallede  istihbarat toplayıp raporlama çalışmaları yapılmaktadır.Yapılan saha çalışmasında  ; komşuların – akrabaların ifadeleri ile  tutanak tutup geriye dönükl işlem yapılmaktadır. Anlaşmalı boşanma sonucu haksıuz emekli maaşı almanın önüne geçmek için  yapılan bu denetimler sonuç vermektedir .Bir çok  haksız  şekilde  ölmüş babadan maaş alan  eşler tespit edilerek maaşları geriye dönük iptal yapılarak cezalı şekilde  ödenen maaşlar geri istenmektedir.

BOŞANAN EŞ EVE  GELİYOR MU?

Bir çok ilde yapılan saha çalışmalarında tek başına yaşadığını bildiren eşlere , SGK İl Müdürlüğü’nde çalışan  denetmenler  evine gelerek, apartman görevlisi-site komşusu  site yöneticisi ile görüşüp,bazen  telefon yoluyla görüşme yaparak  boşanan eşin yalnız yaşayıp yaşamadığı, evine yabancı kişilerin girip girmediği,  geç saatlerde girip sabah erken saatte çıkan erkeklerin olup olmadığı ve kadının çalışıp çalışmadığı” sorulmaktadır.

SGK yetkilileri   “anlaşmalı boşanma davası ile evliliğini bitirdiği için hakkında araştırmanın yapıldığı, kadınların anne-babalarından maaş almak için bu şekilde anlaşmalı boşandıkları ve konu ile ilgili istedikleri gibi araştırma yapabilecekleri” belirtilrken  bazen  “mevzuattaki yetkilerini  abartarak  gerçekleştirdikleri  ” görülmektedir.

SGK’ , 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel   sağlık Sigortası Kanunu’nun “Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir” şeklindeki 56. maddeyi işlettikleri ve  yapılan işlemlerin  bu maddeye göre  yapıldığı belirtilmektedir.
SGK’ aile mahremini mi ihlal etmekte ? 

Ne var ki  bu araştırmaların abartılması  bazen aile mahreminin ihlalinede  sebeb olmaktadır. Özellikle  boşanmış Bayanların  bu şekilde inceleme altına alınması, hakkında kuşku uyandırıcı sorular sorulması, yalnız yaşayıp yaşamadığı, evine kimlerin girip çıktığı, geç gelen erken giden erkekler olup olmadığı yönünde soruların yöneltilmesi kişilik haklarına saldır  ve  anayasal  koruma altındaki uluslararası hukukça korunan insan haklarına aykırı olarak değerlendirilebilmektedir

Apartman yöneticisi, kapıcı ve komşuları nezdinde küçük düşürülmüş ve hakkında olumsuz yargılar oluşmasına, şayia çıkmasına neden olmakta  bazende kişşinin  ruhsal dengesini ve sosyal yaşantısını bozmaya kadar da ulaşmaktadır.

Bu konuda  Denizli İdare Mahkemesi, 30 Nisan 2015’te H.A.’yı haklı bularak kadına  SGK Müdürlüğü 10 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi. Kararda, Anayasa’nın 20. maddesine göre “herkesin özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahip olduğu, özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamayacağı” ifade edildi.

Özel   Yaşam Hakkı  ve Mahremiyeti ihlaline dikkat edilmeli 

Herkes özel yaşamına ve aile yaşamına, konutuna ve haberleşmesine saygı gösterilmesi hakkına sahiptir .Böylece Kişi  kamu makamlarının keyfi müdahalelerine karşı kişiyi koruduğu, devlet ise  müdahalelerde bulunmaktan kaçınmalı, devlete negatif yükümlülük , saygı  pozitif yükümlülükler de getirmektedir.  Yeni  düzenlemeler yapılması ve bireyin haklarını koruyucu mekanizmalar oluşturulması ve gerektiğinde özel tedbirlerin uygulanması, pozitif yükümlülükler arasında yer almaktadır. Şeref ve itibarı etkileyen sözel saldırılar karşısında devletin bireylerin maddi ve manevi bütünlüğüne etkili olarak saygı gösterilmesini  gereği vardır.

Özel yaşam ,  geniş bir kavram olup  kişinin maddi ve manevi bütünlüğünü içerir. Özel yaşam bazen bireyin fiziksel ve sosyal kimliği ile ilgili konuları kapsar. Kişisel şeref ve itibar da manevi bütünlük içerisinde ye alır. Kişisel itibar hakkı Anayasa’nın 20.maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8. maddesi tarfından korunan özel yaşama saygı hakkının bir parçası olarak değerlendirirlir.

Kişinin  toplum algısı  negatif  oluşabilir 

Bayan hakkında kocası veya kocası dışında evine herhangi bir erkek alıp almadığı yönünde sorular sorulduğunda , eşinden ayrı olarak tek başına hayatını idame ettiren bir bayan ın özel yaşantısı sınırları zorlanmakta,toplum yapısı  dikkate alındığında  son derece olumsuz izlenimlere sebebiyet vermeye açık olduğu, kişisel şeref ve itibarının,  manevi bütünlüğünün zedelendiği, idarenin kötü işleyen bu eylemiyle bir bayanın acı ve ızdırap duymasına sebebiyet verebilir

Denetimde azami özen gösterilmeli

Kamu otoritesi  denetim işlemini yaparken kişi hak ve özgürlüklerini zedelemeden, özel hayatın gizliliğini ihlal etmeden  araştırma,tetkik ve  doğruluk testlerinin yapmalıdır.Haksız kazanç  , haksız maaş alanlar hakkında gereğini yapmalıdır. Bu işlemleri yaparken  Hukuki Sınırlara da  azami derecede dikkate etmelidir.

 

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.