Twitter artık “elektronik mükellef”

Türkiye’de ofis açmamakta direnen sosyal paylaşım sitesi Twitter, vergi markajına alındı. Türkiye’den aldığı reklamlardan yüklü gelir elde eden Twitter, Vergi Usul Kanunu’nda (VUK) yapılacak değişiklikle ‘elektronik mükellef’ sayılacak. Böylece, Twitter’ın vergilendirilmesinin önü açılacak.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vergi Usul Kanunu’nda değişiklik yapacaklarını belirterek bu yolla merkezi Türkiye’de olmayan şirketleri vergilendirmeye hazırlandıklarını kaydettti.

YASA DEĞİŞECEK

Şimşek, “Şu an uluslararası vergi uygulamaları ve OECD uygulamalarına göre merkezi Türkiye’de olmayınca sıkıntı var. VUK’ta yapılacak değişiklikte bunlar ele alınacak. ‘Elektronik işyeri’ konusu kanuna konacak. Ofis açmasa da elekronik işyeri olması gerekçesiyle vergi mükellefi olmasını sağlayacak bir düzenleme” dedi. Şimşek, diğer sosyal paylaşım sitelerinin de Türkiye’de elde ettiği gelirlerden vergi almayı hedeflediklerini söyledi.

“REKLAMVERENDEN VERGİYİ ALIRIZ”

Dünyada birçok ülkenin de Twitter’dan vergi alamama gibi sıkıntılarının olduğunu kaydeden Şimşek, “Konuyu bir firmaya indirgemeden genel anlamda çözmeye çalışıyoruz. Bizdeki çalışmalar sonuç vermezse konuyu uluslararası arenada gündeme getireceğiz. Çifte vergilendirme anlaşmaları da hareket alanımızı sınırlıyor” dedi. Şimşek, Twitter’dan sonuç alınamasa da Tayvan merkezli bazı firmaları vergi mükellefi olmaları konusunda ikna ettiklerini anlattı. Şimşek, bu firmaların reklam gelirlerinin vergiye tabi olacağını ifade ederek “Reklamda geliri elde edenden değil de verenden vergi alınabileceği düşüncemiz olmuştu. Türkiye’deki mükellef reklam verirken KDV’yi içinde veriyor. Normalde Twitter’ın bir merkezi olsa o KDV’yi bize ödemesi lazım. Şu anda öyle bir durum yok” diye konuştu.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.