İstanbul Ticaret Üniversite’sinde 6552 Sayılı Kanun (Torba Yasa) Semineri

11 Eylül 2014 Tarihli ve 29116 sayılı (Mükerrer) Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlülüğe giren 6552 İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun’un uygulamaya yönelik detaylarının anlatıldığı seminer organizasyonumuz, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce kampüsünde Maliye ve Sosyal Güvenlik Kurumunun bürokratlarının ve meslek mensuplarının yoğun katılımıyla yapıldı.

Seminerin açılış konuşması İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği Başkanı ve İstanbul SMMM Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa ÇAYA tarafından yapıldı.

Mustafa ÇAYA konuşmasında 6552 Sayılı Kanun kapsamında getirilen yapılandırmanın meslek mensuplarınca tavsif edilmediği, vergi, hak ve ödevlerinin zamanında yerine getiren mükellefler ile ödevlerini zamanında yerine getirmeyen mükelleflerin yasa ile aynı kefeye konduğunu ifade ettiler.

Sıklıkla yapılan borçların yapılandırılması kanunları meslek mensuplarının yapmış olduğu işin önemini düşürmüştür. Bu uygulamalar vergi mükelleflerinin düzenli borç ödeme alışkanlıklarını olumsuz yönde etkilediği görülmektedir. Bu itibarla yeni bir meslek yasası yapmanın zamanı gelmiştir. Anglo-Sakson Ülkelerinde ve Kara Avrupa’sında olduğu gibi meslek mensuplarına sadece sorumluluk yükleyen değil aynı zaman da yetkilerini yeniden tanımlayan bir meslek yasasının yapılma vakti gelmiştir. Bizim de destek vermiş olduğumuz 6552 Sayılı yasa kapsamında Yeminli Mali Müşavirlere Vergi Müfettişleri tarafından yazılacak olan sorumluluk raporunun yazmadan önce Yeminli Mali Müşavirin savunmasının alınması uygulamasını getirmiştir. Mali Müşavir meslek mensuplarına da aynı uygulamanın getirilmesi gerektiğini talep ettiler.

6552 Sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun tebliğ taslağında Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan kasa mevcudu ve ortakların alacaklarının beyanı bölümünde “…Dolayısıyla, mükelleflerin kanuni süresinden sonra verdikleri düzeltme beyannamelerinin ekinde yer alan bilançoları dikkate alınmayacaktır.” ibaresinin hatalı olduğunu ve kanunun ruhuna aykırı olduğunu, tebliğin ilgili yerinde düzeltme olmaması durumunda ise affın beklenilen sonucu vermeyeceğini ifade ettiler. Kanuni süresinden sonra verilen düzeltme beyannamelerindeki tutarlarında kabul edilmesi kanunun ruhuna uygun olacaktır.

Seminerin oturum başkanlığını İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Caner SÜRMELİ üstlendi. Seminerin katılımcıları ise İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Grup Müdürü Eyyüp İNCE, İstanbul SGK Müdür Yardımsı Murat ÖZDAMAR ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Salih ÜNAL oldular.

Eyyüp İNCE sunumunda kanunun vergi yasası kapsamında getirmiş oldukları hakkında bilgi verdiler. Murat ÖZDAMAR ise sunumunda kanunun SGK kapsamında getirmiş oldukları yenilikler ve yapılandırma hakkında bilgi verdiler. S.M. Mali Müşavir Salih ÜNAL ise kanunun özellik arz eden durumlarından, kendi yorumlarını da içerir bir tarzda bilgi verdiler. Sunumlarında ardından soru cevap bölümüne geçildi. Soru cevap bölümünün sona ermesine müteakip seminere katılan katılımcılara plaket takdim edildi. Plaket takdiminin ardından seminerimiz sona ermiştir.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.