Krediyle Emeklilik

Gunu dolmuş ,emeklilik ödemesinde zorlanan vatandasa Cumhurbaşkanı müjdeyi verdi KREDİLİ EMEKLİLİK geliyor .

Peki bu nasıl olacak

adım adım  KREDILI EMEKLILIK

Halkbank borçlu vatandaşın emekliliğine aracılık edecek.

2008 ve 2011 yıllarında SGK affı getirilirken, Bağ-Kur prim borcu olup da emekli olamayan vatandaşlara da krediyle emeklilik imkanı verilmişti. Birisinde Halkbank diğerinde de Ziraat Bankası borçlu vatandaşa kredi kullandırmıştı.

Son torba kanunla da prim affı/yapılandırması çıkarılınca, Bağ-Kurlular da yine krediyle emeklilik uygulaması olacağı yönünde bir beklenti vardı. Konuyla ilgili haber nihayet dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verildi. Buna göre Halkbank borçlu vatandaşın emekliliğine aracılık edecek.

1- Uygulama nasıl olacak?

Krediyle emekli olmak isteyen vatandaşlar için yapılacak işlemler üç adımdan oluşuyor:

  • Önce SGK’ya başvurarak borcunuzu ve bu borcu ödediğiniz takdirde emekli olabileceğinizi gösterir bir belge alacaksınız.

  • Bu belgeyle Halkbank şubesine gideceksiniz ve banka sizden aldığı taahhütle borcunuzu SGK’ya ödeyecek.

  • Tekrar SGK’ya gideceksiniz ve emeklilik işleminiz tamamlanacak yani emekli olacaksınız.

Böylece emekli olduktan sonra, bankaya olan borcunuz bitinceye kadar emekli aylığınızdan kesinti yapılacak. Kesintinin ne kadar süreceği, borcunuzun miktarına bağlı.

2- Kimler başvurabilir?

Uygulamayı duyan bütün vatandaşlardan “ben de krediyle emekli olabilir miyim” soruları gelmeye başladı bile. Hayır,krediyle emeklilik uygulamasından SGK’ya borcu olan herkes yararlanamıyor. Uygulamadan yararlanacak olanlar:

  • Bütün vatandaşlar değil, sadece Bağ-Kur’lular.

  • Bütün Bağ-Kurlular da değil, SGK’ya borcu olan ve bu borcu ödemesi halinde hemen emekli olabilecek durumdaki Bağ-Kurlular’dır.

Yani uygulama, Bağ-Kurlu olarak prim günü ve yaş şartını yerine getirdiği halde SGK’ya borcunu ödeyemediği için emekli olamayanları kapsıyor.

3- Her banka kredi verebilir mi?

Hayır, her banka bu uygulamaya dahil değil. Sadece SGK ile protokol yapan banka bu hizmeti verebiliyor ki bu banka da Halkbank’tır. Bu arada faizsiz kredi kullanmak isteyen vatandaşlar için en azından bir katılım bankasıyla protokol yapılabilirdi.

4- Başvuru nereye?

Krediyle emeklilik uygulamasından yararlanabilmek için öncelikle SGK’ya başvurmanız gerekiyor. Bulunduğunuz ildeki SGK müdürlüğüne doğrudan veya posta yoluyla başvuruda bulunabilirsiniz.

5- Ne zamana kadar başvuru yapılabilir?

Prim borçlarında yapılandırma için son başvuru tarihi 31 Aralık 2014. Dolayısıyla krediyle emeklilik talebinde bulunacak vatandaşların da aynı tarihe kadar SGK’ya başvurması gerekiyor. Bakanlar Kurulu’nun bu süreyi bir ay kadar uzatma yetkisi var. Fakat siz yine de işi sağlama alıp, normal başvuru süresinde işinizi takip etmeye bakın.

Kaynak; Bugün

 

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.