SGK-VERGİ affında merak edilenler

12 soruda merak edilenler:

1 – HANGİ VERGİ BORÇLARI KAPSAMDA?

Maliye Bakanlığı’nın takip ettiği vergiler kapsamda. Yani gelir, kurumlar, KDV, Özel Tüketim Vergisi gibi vergi borçları kapsama dahil. Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) de kapsam içinde. MTV yılda iki kere ocak ve temmuzda ödeniyor. Yapılandırma için milat 30 Nisan 2014 olduğu için bu yılın MTV’nin ikinci taksidi kapsam dışında kalacak. Yine muayene parası da kapsam dışında tutuldu. Vergi aslına bağlı olmaksızın verilen teşvik, iştirak gibi cezalar için de yapılandırma söz konusu olacak.

2 – VERGİ BORCU NASIL YAPILANDIRILACAK?

Ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan alacakların faiz ve cezaları silinecek. Bunun yerine TEFE/ÜFE değişim oranları ile yeniden hesaplama yapılacak. Yapılandırmadan yararlanmak için açılmış olan davalardan vazgeçilmesi gerekecek.

3 – KAÇ TAKSİTTE ÖDENECEK?

6, 9, 12 ve 18 taksitte ödeme imkanı olacak. Taksitle yapılan ödemeler için belirli bir katsayı uygulanacak. 6 ay taksit için 1,05; 9 taksit için 1,07; 12 taksit için 1,10 ve 18 taksit için de 1,15 katsayı uygulanacak.

4 – NE ZAMAN BAŞVURU YAPILABİLECEK?

Yasa çıktıktan sonra ikinci ayın sonuna kadar başvuru yapılabilecek. İlk taksit de başvurudan 1 ay sonra başlayacak. Taksitler iki aylık dönemler halinde ödenecek.

5 – 120 TL’NİN ALTINDAKİ BORÇLAR NE OLACAK?

Sigara cezaları dışında 120 liranın altındaki borçlar tebliğ edilmeyecek. Örneğin 120 liranın altındaki trafik cezaları, yanlış yere parketme (77 TL), emniyet kemeri takmama (77 TL) gibi ceza kesilmişse alacaktan vazgeçilecek. Yine kabahatler yasasına göre 91 lira cezası olan sarhoşluk, dilencilik, kaldırım işgali cezaları da bu kapsamda yer alacak.

6 – SOSYAL GÜVENLİK BORÇLARI NE OLACAK?

2014 yılı Nisan ayı ve öncesi döneme ait olan tüm sigorta primleri, emeklilik keseneği, kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primleri; isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, genel sağlık sigortası primleri, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, eksik işçilik tutarları üzerinden hesaplanan sigorta primleri de kapsama girecek. Burada da vergi sisteminde olduğu gibi faiz ve cezalar silinecek, ÜFE ve TÜFE’ye göre yeniden yapılanma olacak. Bağ-Kur’da sigortalılıkları durdurulanlar da isterlerse aftan yararlanabilecek. Bu kişiler borçlarının tamanını ilk taksitte öderse, durdurulan süreler de sigortalılık süresi olarak değerlendirilebilecek.

7 – SGK PRİMLERİ İÇİN NE ZAMAN BAŞVURU YAPILACAK?

Prim borçları için kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ay başından itibaren 4 ay içinde başvuruda bulunmak gerekecek. Geri kalan borçlar içinse 3 ay içinde başvuru şartı olacak. Bakanlar Kurulu başvuru ve ilk taksit ödeme süresini 1 aya kadar uzatmaya yetkili olacak.

8 – SGK BORCU İÇİN GELEN HACİZLER NE OLACAK?

SGK borçları nedeniyle taşınır veya taşınmaz mallara getirilen hacizler ile alınan teminatlar yapılan ödemeler düzeyinde kalkacak. Bu borçlar nedeniyle 3. kişilere konulan hacizler ise ilk taksidin ödenmesinden hemen sonra kalkacak.

9 – YAPILANDIRMA NE ZAMAN BOZULACAK?

Bir takvim yılında taksitler iki kere aksatılırsa, yapılandırma bozulacak.

10 – KREDİ KARTIYLA ÖDEME YAPABİLECEK Mİ?

Kredi kartı ile ödeme yapmak mümkün olacak. Ancak taksitlerin kredi kartıyla yapılması katsayı uygulanmasını engellemeyecek.

11 – ŞİRKETLER İÇİN PAKETTE NE VAR?

Şirketler için pakette matrah artırımı, stok affı yok ancak kasa affı var. Kasasını tutturamayan yasa çıktıktan 3 ay sonra başvuru yaparak açık kısmını yüzde vergi ödeyerek düzeltebilecek.

12 – EMLAK VERGİSİ PAKETTE VAR MI?

Yasa teklifinde Maliye Bakanlığı’na bağlı tahsil daireleri tarafından takip edilen vergiler denildiği için emlak vergisi kapsama girmemiş gibi gözüküyor ancak teklifin ilk maddesinde “Vergi Usul Kanunu’na giren” ifadesi yer aldığı için emlak vergisi kapsama giriyor. Aynı şekilde yasa teklifinde ihtilaflı dosyalarla ilgili de bir düzenleme yok ancak davadan vazgeçme şartı aranıyor. Bu durumda ihtilaflı dosyaların da kapsama girdiği tahmin ediliyor. Yasa teklifindeki bu muallak ifadelerin Plan ve Bütçe Komisyonu’nda düzeltilmesi bekleniyor.

Muhsin Bilgi

Muhsin Bilgi

1970 yılında Sakarya - Geyve - Taraklı ya bağlı Yeniköy doğumludur. İlkokulu babasının memuriyeti sebebiyle Geyve-Eşme Köyü ilköğretimde tamamladı. Ortaokul – Lise öğrenimimi Geyve ilçesinde tamamladı. Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünü 1992 Güz Dönemi Mezun oldu. 1992-1996 Yılları arasında Serbest Muhasebeci olarak değişik firmalarda çalıştı.. 07.01.1997 Tarihinden itibaren SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR olarak, kazandığı sertifikalar la da değişik firmalarda danışmanlık hizmetleri sunmakta olup, ortağı olduğu ve Ülkemizde Hile Yolsuzluk ve Suistimal alanında ilk şirket olan ve konusunda uzmanlardan oluşan MUHSİN BİLGİ DENETİM HİZMETLERİ A.Ş. ile de firmalar da Hile - Yolsuzluk ve Suistimal check -up , Eğitim ,Denetim çalışmaları hizmetlerini sunmaktadır... Ayrıca Kazandığı Sertifikalar olarak; 1- İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasından 2002- 2005 yıllarında aldığı BİLİRKİŞİ SERTİFİKASI 2- Ankara –Hazine Müsteşarlığından 2004 yılında aldığı SİGORTACILIK BAĞIMSIZ DENETİM SERTİFİKASI 3- Ankara TURMOB –İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Akademi si tarafından 2010 yılında ADLİ MUHASEBE UZMANLIĞI SERTİFİKASI 4- Sermaye piyasası lisanslama Sicil ve Eğitim Kurumu tarafından 21.01.2013 Tarih ve Lisans No: 802807 olan SERMAYE PİYASASINDA BAĞIMSIZ DENETİM LİSANSI 5- T.C Kamu gözetim Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarfaından Tarih:27/09/2013 ve Sicil No:1984 olan BAĞIMSIZ DENETÇİ BELGESİ Uzmanlık Sertifikalarının Sahibi olup , internet web siteleri ile de Türkiye de alanında uzmanlardan oluşan ,ekibe sahip olarak , hizmet sunmaya devam etmektedir.. Sahip olduğu sertifikalarla İstanbul da değişik mahkemelerde mali bilirkişilik yapmaktadır. Bunlar ; Asliye Hukuk – Asliye Ceza Mahkemelerinde - İş Mahkemelerinde –Ticaret ve Vergi Mahkemelerinde BİLİRKİŞİ olarak görev yapmaktadır. İngilizce bilmekte olup, üç çocuk babasıdır

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.