Rusya Krizi İflas Ertelemeleri Tetikliyor

Rusya ile yaşanan Uçak Krizi görüldüğü gibi değil.Olayların ekonomik  faturası acı olmaktadır.Bir çok firmayı ekonomik zorluklar beklemekte ,Belkid eyeni iflas ertelemeleri veya yeni iflasları getirebilir.

Rusya krizi   Türkiyenin  turizmden inşaata, gıdadan tekstile ve zincirleme bir etki ile bankacılık sektörüne kadar birçok alanda ağır sorunların ve iflasların baş göstermesine neden i olabilir.  Üstelik tüm bunlar Putin en büyük kozu enerjiyi hiç kullanmamasına rağmen yaşanıyor.Doğalgaz ile enerji kartı henuz açılmadı..

Türkiye, 2013’te ihracatta dört, ticaret hacminde ikinci sırada yer alan Rusya’yı önce yaşadığı ekonomik sıkıntılar, ardından da ‘jet krizi’ ile kaybetme noktasında geldi. Geçen iki yılda ülkede ihracat yüzde 50 oranında azalarak 2015 sonunda 3,5 milyar dolara inerken, ticaret hacmi yüzde 25’e geriledi. Etkilenen diğer sektörlerde var.

Rusya yaptırımlarından negatif etkilenen  sektörlerin başında tarım ve gıda sektörü de  gelmekte. Tarım sektörü bu krizden 700 milyon dolarlık ihracatın risk altında .Bu alanda ilk 500 firma içinde olan  Aynes Gıda  etklilendi.  Şirket Rusya pazarını kaybetmesi nedeniyle iflas erteleme isterken Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Serin, kararda Rusya krizinin etkili olduğunu söyledi ve  : “Rusya krizi nedeniyle alternatif bir pazar bulmak için zaman kaybettik. Sınır kapılarında ülke olarak yaşadığımız ambargo nedeniyle malımız bozuldu ve nakdimiz kalmadı.” Şirket ihraç ettiği ve emeklilik fonlarının da yatırım yaptığı 100 milyon lira tutarındaki tahvil ihracının kupon ödemelerini gerçekleştiremedi. ve mahkeme de iflas ertelemede.

Daha kaç firma etkileneceği belirsiz.Yatkililerden önlemlar beklenmekte.

Turizm ise 2014’te 3.5 milyon Rus müşterisi olan  sektör ,  2015’te bu rakamın bir anda 2.8 milyona düştüğünü gördü. 2016 için ise durumun daha da kötüye doğru  ağırlaşması beklenmektedir.

Rusya krizinden  en derin etkilenen  pazarlardan biride laleli-zeytinburnu dericileri. Rusya’ pazarına bağlı olan dericilik sektöründe de son haftalarda iflas haberleri gelmekte. İstanbul’da deri üretimin merkezi sayılan Zeytinburnu’nda peşi sıra şirketler kepenk indirirken, satışların yapıldığı Laleli’de de yaprak kıpırdamıyor.Dolar olan kiralar yarı yarıya inmesine rağmen bir bir dükkan kapatılıyor.

Rusyadaki İnşaat  projeleri  iptal,inşaatlar durdurulmuş durumfda,işçilerin hepsi  türkiyeye dönmeketdir. Bir de bankalardaki  durum var ki , o piyasaları içten içe sıkıştırmaktadır. Bankalar  kredileri zorladıkça  , Ödemelerini yapmakta zorlanan birçok şirket iflas erteleme istemekte.  Bankalar  yeni  kredi vermekten kaçınıyorlar.   Rusya’ya  ı bağımlı olan şirketlere artık kredi vermediklerini ve bu şirketlerin “kara listeye” alındıkları söylenmektedir.

İlk bakışta İş dünyası ve hükümet,  Rusya krizinin okuyamadı , geçici olduğunu , zamanla düzeleceğini tahmin etti  ama  yanlış hesaplar yapıldı. . Rusya ve bölgedeki müttefiklerinin yaptırımlarının etkileri çok daha uzun yıllar sürecek ve kalıcı hasar bırakacak diye düşünülmektedir.

Şimdi sektörler ve hukumet bir masada çözüm alternatifleri bulmalı ve ekonomik destekler beklenmektedir.

Yeni iflas ertelemeler gelmeden ,piyasalar çökmeden ,işsizlik artmadan el birliği ile çözüm odaklı  olunmalıdır.

 

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.